Colegiul Național “Moise Nicoară” și programul ADDVANTAGE
![]() |
![]() |
În anul 2002 colegiul Național Moise Nicoară a intrat in parteneriat cu Consiliul Britanic București (http://www.britishcouncil.ro/) pentru susținerea examenelor Cambridge de nivel avansat (http://www.cambridgeenglish.org/exams/advanced/) la clasele bilingve de engleză ca urmare a protocolului semnat cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice în 1998. De atunci s-au organizat trei sesiuni examene CAE pe an în varianta clasică adică pe hârtie, cu aproximativ 100 de candidați pe an (90% promovare). Din 2006 Universitatea ”Vasile Goldiș”, Facultatea de Științe Politice și Administrative ne-a pus la dispoziție cu generozitate baza materială pentru buna desfășurare a examenelor. Colaborăm cu toate liceele și colegiile din municipiu și județ, în special cu Colegiul Național ”Elena Ghiba Birta” care administrează examene Cambridge FCE varianta clasică, dar și cu Liceul ”Adam Muller Gutenbrun”(cunoscut ca Liceul German), Colegiul Național ”Dimitrie Țichindeal – PREPARANDIA ”, Liceul de Artă ”Sabin Drăgoi”, sau Colegiul național ”Vasile Goldiș”, iar din județ cu licee și colegii din Lipova, Ineu si Sebiș. Programul ADDVANTAGE al Consiliului Britanic pentru centrele de pregatire si examinare Cambridge presupune îmbogățirea bazei materiale a catedrei de engleză cu materiale promoționale legate de examene, manuale de pregătire, cărți de teste, modele de teste, CD-uri dar și organizarea de seminare gratuite de către prezentatorii Consiliului Britanic pentru profesorii de engleză legate de pregatirea pentru examenele internaționale de engleză. Tot prin Consiliul Britanic, am primit statutul de centru de pregatire Cambridge din partea departamentului Cambridge English Language Assessment.
Examenul CAE se recunoaște în cadrul examenului de bacalaureat ca și probă de competență lingvistică; pentru lista completă accesați Metodologia de echivalare a examenelor cu recunoastere internațională pentru proba de evaluare a competențelor lingvistice; pentru admiterea la universități britanice se primesc puncte UCAS (sistemul centralizat de admitere în Marea Britanie) (https://www.ucas.com/advisers/guides-and-resources/tariff-entry-higher-education-2015-and-2016), pentru admitere în țările nordice, dar și în Italia, Germania, Austria, Olanda, în SUA, Canada, pentru emigrare in Australia, companii internaționale care recunosc Cambridge click aici (http://www.cambridgeenglish.org/why-cambridge-english/global-recognition/index.aspx?s=1)
Pentru înscriere sunt necesare următoarele acte:
1.Fișa de înscriere se descarcă de aici (http://www.britishcouncil.ro/sites/britishcouncil.ro/files/british_council_cambridge_english_exams_terms_conditions_block_entries.pdf) sau se primește de la profesorii de engleză
2. Copie CI pentru candidații majori; copie CI părinți pentru minori
3. Adeverință de la școală care dovedește că elevul frecventează profil bilingv/intensiv (dacă este cazul)
4. Dovada plății către Consiliul Britanic București care se realizează prin formular Cashlink la orice sucursală a Băncii Transilvania. Pentru costuri click aici (http://www.britishcouncil.ro/examene/cambridge)
Înscrierile se fac cu șase săptamăni înainte de data examenului.
Informații suplimentare la profesorii de engleză.
(Desdemona Nagy-Vizitiu, Coordonator Subcentru Examene Cambridge cu Consiliul Britanic România)