Colegiul National "Moise Nicoara" Arad

COSMOSUL EREDITAR SAU BIG CONNECTION


                                                                    Bianca Zmicală, clasa a-XI-a F

            Cartea lui Constantin Codreanu, Cosmosul ereditar sau Big connection, apărută la editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj, în 2009, aduce în discuție mult disputata problmă a începutului Universului, a acelui moment în care totul începe să existe. Cartea este împarțită în 21 de capitole, plus un epilog, în care autorul îşi prezintă concluziile.

Cartea propune o privire comparativă asupra cosmogoniei în varianta sa  religios- creştină şi cea ştiinţifică. Problema e dezbătută interogativ şi reflexiv din ambele perspective, marcându-se deopotrivă punctele tari şi slabe ale fiecărei variante.

             Cred că toată lumea cunoaște Geneza, ce explică apariția lumii prin creația lui Dumnezeu, afirmând astfel credința în puterea divină a Creatorului. Dar aceasta nu este altceva decât varianta creștină referitoare la Început, cea pe care oamenii credincioși o preiau, fără a pune prea multe întrebări. Dar poate fi varianta creștinismului verosimilă, valabilă  pentru toți oamenii ? Cum rămâne cu adevărul celorlalte religii? Iată o primă interogaţie a cărţii.

            Oamenii de știință explică geneza universului, prin teoria Big Bang-ului, sau cum ar spune românii, prin „Marea Pocnitură”. Prin teoria Big Bang-ului se prezintă Creația ca fiind datorată exploziei unei mici bobițe, care începe să creeze structuri fizice, extinzându-se până la o anumită dimensiune, pentru ca mai apoi să se micșoreze până ajunge la forma inițială, iar apoi să explodeze din nou. Poate fi acest model considerat ca un punct de referință pentru apariția Cosmosului? Cât de ştiinţific este el?

    Creație. Cosmos. Univers. Deseori rostim aceste cuvinte, dar niciodată nu ne întrebăm ce reprezintă ele cu adevărat. Să fie vorba despre ceea ce omul poate percepe, despre ceea ce vede cu ochiul liber sau știe că există? Sau poate, acestea nu reprezintă tot. Creația a început la un moment dat, și, cum orice început are și un sfârșit, probabil că și Creația va avea sfârșitul ei. Neputând susține un sfârșit al Creației, vom spune că aceasta încă își continuă procesul. Dar şi teoria unui univers în expansiune poate fi  astăzi amendată ştiinţific.Care e deci adevărul despre acest univers în care trăim?   Dar oare odată cu afirmarea continuității Creației putem afirma și existența unui principiu exterior, creator, înafara ei? Există un TOT înafara TOTULUI?

            Atâtea întrebări fără răspuns, și la fel de multe presupuneri referitoare la apariția Lumii. Probabil, într-un timp mai îndepărtat omenirea va găsi toate răspunsurile la întrebările pe care și le pune, cu ajutorul științei și al experimentelor.

             Până atunci, pot spune că am găsit în cartea lui Constantin Codreanu o sinteză a tuturor întrebărilor pe care orice om ar trebui să și le pună referitor la Facere și la existența Universului. Până la aflarea unor răspunsuri verosimile date de alții, nu voi face altceva decât să mă gândesc la ”Cum a apărut Cosmosul?”, ”Cine l-a creat?”, ”Când se va opri Creația?”. Sper să fie niște teme de meditaţie și pentru voi.

Dacă aveţi răspunsuri la aceste întrebări, nu ezitaţi să le trimiteţi Revistei T, spre a fi publicate.

sus