Intalnirea din Germania, iunie 2013, din cadrul proiectului
Ultima întâlnire din cadrul proiectului multilateral Comenius Ins and Outs of the Magic Möbius Strip, coordonat de Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, a avut loc în perioada 12-16 iunie 2013, școala gazdă find Justus-von-Liebig Gymnasium din Neusäß, Germania. Renumitul colegiu arădean a fost reprezentat de elevii: Roan Arsenov (9A), Giliano Bazili (10A), Robert Gal (10A), Tamas Papp (10A), David Bacoș (10C), Bogdan Popa (10C), Claudia Barabaș (10F), Sara Bîc (11A) și Ștefania Dumulesc (11A), iar profesorii însoțitori au fost: Liliana Negrilă (coordonatorul proiectului, prof. de matematică) și Marilena Diaconescu (prof. de engleză).
Cu această ocazie, elevii și profesorii implicați în proiect au expus în holul principal al școlii partenere germane produsele obținute pe parcursul celor doi ani în cadrul proiectului Comenius sus-amintit. Au fost invitați atât profesori și părinți ai elevilor din școala gazdă, cât și reprezentanți ai comunității locale din Neusäß.
Partenerii germani au organizat o vizită de studiu la reactorul nuclear din Garching Research Centre, München, prilej cu care participanții au învățat că banda lui Möbius poate oferi siguranța într-un sistem recunoscut a fi instabil.
Vizita la filiala din Regensburg a fabricii BMW a demonstrat tuturor că munca organizată în echipe este absolut esențială pentru a obține rezultate de cea mai bună calitate. Cu o temeinică pregătire teoretică și dând dovadă de o bună abilitate practică, fiecare cetățean european poate contribui la progresul societății.
Popasul la Kelheim, lângă defileul Dunării, precum și busturile impunătoare ale personalităților germane din Walhalla i-au impresionat pe toți partenerii proiectului Comenius. A fost o zi cu soare, plină de căldură, așa cum au fost toate întâlnirile de pe parcursul celor doi ani de proiect …
Proiectul Comenius Ins and Outs of the Magic Möbius Strip demonstrează faptul că în Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad preocuparea pentru o învățare transdisciplinară constituie o prioritate. Elevii au avut posibilitatea de a fi creativi, iar matematica a constituit o adevărată piatră de temelie pentru mai buna înțelegere a celorlalte științe. Munca în echipe a fost primordială, iar bunele practici discutate și aplicate au fost baza unei deosebite cooperări europene. S-au legat prietenii care nu vor fi uitate niciodată! (spune prof. Liliana Negrilă, coordonatorul proiectului).