Colegiul National "Moise Nicoara" Arad

Lansare de carte: The Magic of the Mobius Strip

Prof. Liliana Negrilă, coordonatorul proiectului

Este o onoare şi o mândrie pentru Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad de a fi coordonatorul proiectului european multilateral Comenius Ins and Outs of the Magic Möbius Strip. Partenerii noștri sunt:

1.  Devonport High School for Girls, Plymouth, UK

2.  Justus-von-Liebig-Gymnasium, Neusäß, DE

3.   XV. gimnazija, Zagreb, HR

Proiectul are o durată de doi ani: septembrie 2011 – august 2013.

Acesta este primul an de proiect și pot afirma că activitatea depusă în cadrul lui a fost intensă. Până acum, au avut loc două întâlniri între profesorii și elevii acestor patru școli. Una a fost în Germania în perioada 16 – 23 octombrie 2011, iar cealaltă în Anglia în perioada 10 – 17 martie 2012. La mobilitatea din Germania au participat 5 elevi și 4 profesori din Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad, iar la cea din Anglia au participat 5 elevi și 3 profesori din colegiul nostru.

Profesorii și elevii din cele patru școli au desfășurat o activitate susținută, concretizată prin numeroase întâlniri de lucru, organizate pe plan local. Cu toții au analizat banda lui Möbius, au tăiat-o în diferite feluri și au studiat-o amănunțit. Au încercat apoi să găsească aplicații ale acesteia în matematică și fizică, chimie și biologie, literatură și artă, utile pentru definirea criteriilor și a legăturilor dintre aceste domenii, în scopul atingerii obiectivelor de transdisciplinaritate propuse. Munca lor a fost uriașă, dar încununată de succes.

Cu ocazia Conferinței Internaționale de Matematică „Tiberiu Popoviciu”, am lansat cartea electronică The Magic of the Möbius Strip, al cărei coordonator sunt. Articolele sunt scrise în limba engleză, limba de comunicare din cadrul proiectului. Elevii români, englezi, germani și croați, coordonați de profesorii și uneori chiar de părinții lor au avut aici libertatea să-și exprime pe deplin creativitatea. Fiecare articol, film sau prezentare Power Point pe care au realizat-o a necesitat un efort deosebit din partea fiecăruia. Au lucrat la școală, acasă și în săptămâna „Școala altfel”. Au lucrat atât individual, cât și în echipă. În acest context, doresc să-i felicit pentru marea lor realizare și să le urez succes și de acum încolo!

Pe copertă apar sigla programului LLP și logo-urile celor patru școli implicate în proiect. Colectivul de redacție este menționat în continuare:

  1. Daniela Camenita, profesor, Colegiul Național „Moise Nicoara” , Arad, RO
  2. Simona Kramer, profesor, Colegiul Național „Moise Nicoara”, Arad, RO
  3. Eva Spalj, profesor, „XV. Gimnazija”, Zagreb, HR
  4. Fotini Morris, profesor, „Devonport High School for Girls”, Plymouth, UK
  5. Carlette Sandu, profesor, „Justus-von-Liebig-Gymnasium”, Neusäß, DE
  6. Alina Negrila, elev, Colegiul Național „Moise Nicoara”, Arad, RO
  7. Patrik Stepan, elev,  Colegiul Național „Moise Nicoara”, Arad, RO

Doresc să menționez faptul că toate cheltuielile pentru apariția celor 200 de cărți electronice au fost suportate de Comisia Europeană în cadrul proiectului multilateral Comenius Ins and Outs of the Magic Möbius Strip. Ne bucurăm că am reușit să îndeplinim prima parte din ceea ce ne-am propus în cadrul acestui proiect: realizarea unei prime cărți electronice care să conțină activitățile echipelor Comenius din fiecare școală implicată.

Mulțumesc conducerii Colegiului Naţional „Moise Nicoară” Arad pentru sprijinul acordat. De asemenea, mulțumesc colegilor mei profesori și tuturor elevilor din echipă pentru colaborare și pentru deschiderea lor spre nou! Cu ajutorul lor putem spune că dimensiunea Europeană a proiectului a fost atinsă.

Parcurgem capitolele de început ale cărții electronice, urmărind un film scurt realizat de elevul Patrik Stepan. Este primul produs al proiectului nostru și a fost realizat din pozele făcute în octombrie 2011 în Germania, la prima mare întâlnire din cadrul proiectului. Filmul s-a bucurat de aprecierea tuturor, atât la prima lui vizionare în Anglia, cât și acum. Așadar, startul a fost bun!

Prezentarea cărții electronice continuă cu explicarea celorlalte articole din proiect, prezentările Power Point fiind completate cu noi informații, iar filmele realizate captând atenția tuturor, în vreme ce prof. Camelia Circa Chirilă ne-a implicat în două jocuri interactive. Pe culoarul din fața Sălii Festive din Colegiul Naţional „Moise Nicoară” Arad au fost expuse desene urmând tema banda lui Möbius. Acestea au fost realizate de elevii din clasele de liceu ale colegiului nostru, sub atenta îndrumare a prof. Luminița Ciurel. Așa cum a spus prof. Cristina Crișan, prin intermediul acestei cărți electronice ne-am întâlnit și cu partenerii noștri croați, englezi și germani. Și bucuria reîntâlnirii a fost foarte mare!

În perioada următoare, pe parcursul celui de-al doilea an de proiect, ne propunem să ne focalizăm atenția, cu prioritate, asupra semnificațiilor filozofice și existențiale pe care le are banda lui Möbius, aspect recomandat cu profesionalism de prof. Mirela Mureșan. În acest sens, vom încerca să dinamizăm toate prezentările, așa cum ne-a îndemnat și prof. Diana Șimonca Oprița. Vom introduce între prezentări mai multe jocuri interactive, după cum ne-a sugerat eleva Andreea Sabaduș. Ne vom strădui să îmbunătățim calitatea prezentărilor la sfaturile elevei Andrei Jivan. La Conferința Internațională de Matematică „Tiberiu Popoviciu” de anul viitor, partenerii noștri din cadrul proiectului vor fi prezenți la Arad, iar susținerea lucrărilor va avea o audiență sporită, în plen, la nivelul aspirațiilor exprimate de elevul Robert Gal și, de altfel, de toți participanții.

„Întâlnirea noastră a punctat o dublă finalitate: a reprezentat atât o activitate de diseminare, cât și una de valorizare” – ne-a spus prof. Camelia Circa Chirilă. Acțiunea a fost apreciată de prof. Radu Savulov ca fiind una antrenantă și stimulativă, iar prof. Anca Stoian a concluzionat că a stârnit curiozitate și idei continuatoare. Elevii implicați în proiect au avut parte de o atmosferă relaxantă, foarte plăcută, cu toții dorindu-și ca viitoarele întâlniri să fie cel puțin la fel de reușite ca și aceasta!

În fine, după aproape un an de căutări, de cercetări, cu toții realizăm că banda lui Möbius este în tot ceea ce ne înconjoară. Este un simbol al transformării, al miracolului, al răsturnărilor de situaţie şi al refacerii! Poate să fie chiar o imagine a nemuririi … Mai avem la dispoziție încă un an ca să aflăm. Oricum, ea stă la baza proiectului multilateral Comenius Ins and Outs of the Magic Möbius Strip.

sus