O nouă întâlnire, în Croaţia, din cadrul proiectului Comenius “Ins and Outs of the Magic Mobius Strip”
Proiectul multilateral Comenius Ins and Outs of the Magic Möbius Strip coordonat de Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad continuă. O nouă reuniune a avut loc în Croația în perioada 13-20 octombrie 2012, liceul gazdă fiind „XV.Gimnazija” din Zagreb, Croatia. Colegiul nostru a fost reprezentat de elevii: Oriana Arsenov (9A), David Bacoș (10C), Sara Bîc (11A), Oana Catrinescu(11A), Crina Dascăl (11B), Laura Gligor (12B) și Patrik Stepan (11B), iar profesorii însoțitori au fost: Liliana Negrilă (coordonatorul proiectului, prof. de matematică), Daniela Cameniță (prof. de informatică) și Radu Savulov (prof. de limba și literatura română).
Elevii și profesorii implicați în proiect au asistat la diferite ore de curs din școala gazdă, apoi, după o scurtă introducere în teoria numerelor complexe, elevii au experimentat transformările Möbius folosind calculatorul. Rezultatele muncii lor au fost expuse în holul școlii.
Cursul și atelierul de la Facultatea de Matematică din Zagreb au dezlegat mințile în ceea ce privește teoria nodurilor în matematică.
Elevii și profesorii implicați în proiect au fost împărțiți într-o după-masă în două grupe. În Muzeul Tehnic din Zagreb o grupă a găsit soluții pentru transformarea energiei, a vizitat mina St. Barbara construită în muzeu pentru a cunoaște munca și condițiile foarte grele ale minerilor și a fost familiarizată cu realizările fizicianului Nikola Tesla, fizician născut în Croația. Fiecare elev din cealaltă grupă, în Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb, a experimentat mișcarea în două tobogane împletite între ele și apoi a realizat o creație proprie legată de banda lui Möbius.
S-au efectuat vizite documentare la Muzeul Neanderthals din Krapina și Castelul Trakoscan. Au fost admirate Parcul Național Plitvice și orașul antic Motovun. La planetariul din Rijeka s-au studiat stelele, planetele, întregul nostru sistem solar. În Porec a avut loc un concurs pentru o descoperire mai bună a stațiunii de pe malul Mării Adriatice. Atmosfera relaxantă și buna dispoziție au fost permanent prezente.
Despărțirea, mereu grea, nu a fost nici de această dată mai ușoară, dar toți vor rămâne cu un gust plăcut când își vor aminti de această experiență. Tot ce rămâne acum este bucuria revederii celor dragi. Îi așteptăm pe colegii implicați în proiect, acum prietenii noștri, în România, la Colegiul Național "Moise Nicoară" din Arad, în aprilie 2013.