Colegiul National "Moise Nicoara" Arad

O noua reuniune in cadrul proiectului Comenius Ins and Outs of Magic Mobius Strip in Anglia

Proiectul multilateral Comenius Ins and Outs of the Magic Möbius Strip coordonat de Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad continuă. O nouă reuniune a avut loc în Anglia în perioada 10-17 martie 2012, liceul gazdă fiind Devonport High School for Girls din Plymouth, UK. Colegiul Național „Moise Nicoară” a fost reprezentat de elevii: Robert Gal (IX A), Andra Jivan (XI C), Alina Negrilă (XI A), Bogdan Popa (IX C) și Ioana Stan (XI B), iar profesorii însoțitori au fost: Liliana Negrilă – coordonatorul proiectului, Cristina Crișan și Ovidiu Bodrogean.

Elevii participanți, români, croați, germani și englezi, au aprofundat cercetările lor în privința aplicării benzii lui Möbius în matematică, având ocazia de a experimenta imagini inedite  din London Eye. O întâlnire deosebit de plăcută a fost cea cu Iasmina Nemeș, Christian Ardeu și Eduard Stângă Ţîrlea, foști elevi ai colegiului nostru și actuali studenți în capitala Angliei.

De asemenea, elevii participanți la întâlnirea din cadrul proiectului au fost captivați de atmosfera Muzeului de Știință din Londra, unde un întreg etaj este dedicat benzii lui Möbius și sticlei lui Klein. Lecția de topologie de la Oxford le-a rămas întipărită în minte, iar aplicațiile mecanicii în viața de zi cu zi și orele de teoria probabilităților de la Universitatea din Plymouth au fost încântătoare. Munca de cercetare depusă la Eden Project din St. Austell, Cornwall, i-a apropiat și mai mult pe participanții la această mobilitate, elevii noștri descoperind și cu această ocazie că au preocupări și aspirații comune cu colegii lor din Uniunea Europeană. „Misterul” care plutește în legătură cu grupul statuar de la Stonehenge s-a înscris, la rândul său, în contextul „magic” al tematicii proiectului Möbius, fiind, totodată, un îndemn la cercetare, la descoperire de noi adevăruri – ne spune d-na prof. Liliana Negrilă, coordonatorul proiectului.

Această inițiativă cu participare europeană confirmă faptul că preocupările privind abordarea transdisciplinară a predării și învățării sunt prezente la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad. În săptămâna „Școala Altfel”, aici s-a desfășurat o gamă diversificată de activități în cadrul proiectului Comenius. Articolele pe această tematică vor fi reunite într-o carte electronică, în secțiunea „Banda lui Möbius” din cadrul Conferinței Internaționale de Matematică, ce va avea loc în luna mai 2012.

 

 

sus