Colegiul National "Moise Nicoara" Arad

Prima întâlnire din cadrul proiectului Comenius

Prima întâlnire din cadrul acestui proiect a avut loc la Justus-von-Liebig-Gymnasium, în Neusäß, Germania, în perioada 16-23 octombrie 2011.

Colegiul nostru a fost reprezentat de următorii elevi: Bazili Giliano (IX A), Papp Tamas (IX A), Sabadus Andreea (XI C), Șiclovan Cristina (XI B), Unc Roxana (XI B), iar profesorii însoțitori au fost: prof. Negrilă Liliana (coordonator proiect), prof. Potocean Mircea (directorul Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad), prof. Potocean Octavia (matematică) și prof. Arsenov Simona (fizică).

Ceilalţi participanţi la proiect au fost șase elevi și doi profesori din Anglia, cinci elevi și doi profesori din Croația, iar din Germania patru profesori și cincisprezece elevi.
Așa cum era firesc, proiectul a debutat cu studierea biografiei lui Möbius, cu tăierea și apoi studierea benzii lui Möbius.

Elevii, organizați în grupe, au căutat aplicații ale acestei magice benzi în fizică, chimie și biologie. Au lucrat în echipă și au realizat proiecte deosebite. Și-au pus întrebări și au găsit o mare parte din răspunsuri în cadrul jocului–concurs: „Do you want to be Mr. Möbius?”

Partenerii gazdă au organizat și o vizită documentară cu titlul „Pe urmele lui Möbius”. Împreună cu aceştia, oaspeţii au fost la Schulpforta, locul de naștere a lui Mobius. Apoi aceştia au vizitat Facultatea de Matematică și Informatică din Leipzig, unde Mobius a fost student si apoi profesor renumit.

În Berlin, o parte din elevi și profesori au fost primiți într-un laborator 3D al DFG Research Center Matheon. La „Imaginata” din Jena au „experimentat” mișcarea pe banda lui Möbius și cu toții au fost puși la diferite încercări: mersul pe sârmă cu bicicleta, explicarea iluziilor optice și crearea imaginilor cu ajutorul oglinzilor.

S-au legat pritenii și s-au vărsat lacrimi multe și sincere la despărțire. Cu siguranță că promisiunile făcute de a menține legătura și pe viitor se vor respecta. Astfel, unul din obiectivele majore propuse a fost deja realizat!

Mai multe instantanee se pot găsi la adresa de mai jos:

https://www.moisenicoara.ro/poze-proiectul-comenius-ins-and-outs-of-the-magic-mobius-strip/  

sus