Colegiul National "Moise Nicoara" Arad

Intâlnirea din Croația din cadrul proiectului

Prima întâlnire din cadrul proiectului Erasmus + , actiunea cheie 2: Parteneriate strategice intre scoli,

CONTRACT NUMĂRUL – 2015-1-HR01-KA219-013043_2

 

Prima întâlnire din cadrul acestui proiect a avut loc la liceul XV. Gimnazija, din Zagreb, Croația, în perioada 07-15 noiembrie 2015.

Colegiul nostru a fost reprezentat de următorii elevi: Baltean Alexandru –  clasa a XI-a B, Moldoveanu Andrei – clasa a XI-a B, Naghi Andreea – clasa a IX-a B, Posta Alexandra – clasa a IX-a D, Sauliuc Thomas – clasa a IX-a D, Tudorescu Alexandra – clasa a IX-a A, iar profesorii însoțitori au fost: prof. Bodrogean Ovidiu (coordonator proiect) și prof. Moraru Augustini ( profesor matematică).

Ceilalţi participanţi la proiect au fost șase elevi și doi profesori din Anglia, optsprezece elevi și unsprezece profesori din Croația, iar din Germania, doi profesori și șase elevi.

Luni, 9.11.2015, am fost primiți de către directoarea liceului care a făcut o scurtă prezentare a scolii precum și a rezultatelor deosebite ale elevilor care urmează cursurile aici. Am fost informați că în cadrul acestui liceu se organizează și cursuri pentru Bacalaureat internațional, cursuri ce se desfășoara în totalitate în limba engleză. Am avut ocazia să participăm atât noi cât și elevii la diferite lecții atât la clasele normale cât și cele cuprinse în programul IB (Bacalaureat internațional). Dupa prânz am participat la experimentele organizate de studenții Societății Croate de Fizică, „Fizika Ekspres” unde am vazut diferite experimente realizate de aceștia folosind tubul Rubens si azot lichid pentru a demostra modul în care se propagă undele și sunetul. Spre seară am participat în cadrul Facultății de Inginerie Mecanică de la Universitatea din Zagreb la prezentarea „Mathematics, Physics and Music” susținută de Prof. Šikić Z.

Gazdele au organizat o vizită de documentare si astfel am putut merge la casa memorială a lui Nicola Tesla, am inregistrat sunetele clopotelor bisericilor din Nin, Zaton, Zadar și Knin, precum si ale orgii mării în Zadar.

Atât elevii cât și profesorii au participat pe parcursul acestor zile la diferite mese rotunde, unde fiecare țară participantă a prezentat materialele pregătite pentru temele „Learning/Teaching Experiences in Different Systems”, “Cultural Differences and Similarities” și “Open Access and Academic Honesty”.

Vineri, 13.11.2015 am participat la școală la o prezentare a prof Ernest Wendling, cu tema  “ICT in Learning/Teaching”, iar în cadrul Institutului de Fizică am asitat la o serie de experimente optice și acustice printre care ne-a fost prezentată si o harpă laser.

Sâmbătă, 14.11.2015 am participat în incinta liceului la un workshop cu tema „Sound Rhytm and Speech” și apoi, dupa prânz, la o masă rotundă cu tema „Open Access and Academic Honesty”.

Datele culese pe perioada acestei săptămâni vor fi analizate și studiate de toți participanții la proiect.

Chiar dacă a fost o săptămână aglomerată am avut timp să discutăm probleme legate de similitudinile și diferențele sistemelor de învățământ din fiecare țară participantă, discuții ce vor fi continuate și la viitoarele noastre întâlniri. Dar poate cel mai important lucru a fost faptul că s-au legat pritenii și s-au vărsat lacrimi multe și sincere la despărțire. Cu siguranță că promisiunile făcute de a menține legătura și pe viitor se vor respecta. Astfel, obiectivele majore propuse pentru această activitate putem spune că au fost realizate!

sus