Colegiul National "Moise Nicoara" Arad

Întâlnirea din Germania din cadrul proiectului

A treia întâlnire din cadrul proiectului Erasmus + , acțiunea cheie 2: Parteneriate strategice între școli, CONTRACT NUMĂRUL – 2015-1-HR01-KA219-013043_2

 

A treia întâlnire din cadrul acestui proiect a avut loc la liceul Justus-von-Liebig-Gymnasium, din Neusäß, Germania, în perioada 15 – 22 octombrie 2016.

Colegiul nostru a fost reprezentat de următorii elevi: Debeleac Oana Maria –  clasa a XI-a D, Brehuescu Andreea Hanelore– clasa a XI-a D, Tudorescu Alexandra Natalia – clasa a X-a A, Dașcău Larisa Alexandra – clasa a X-a A, Balaj Oana Flavia– clasa a X-a D, Poșta Alexandra – clasa a X-a D, iar profesorii însoțitori au fost: prof. Bodrogean Ovidiu (coordonator proiect), prof. Major Csaba (director) și Arsenov Branco Ivan (profesor fizică).

Ceilalţi participanţi la mobilitate au fost șase elevi și patru profesori din Croația, douăzeci elevi și patru profesori din Germania, iar din Anglia, doi profesori și șase elevi.

Sâmbata 15.10.2016 a fost ziua în care au sosit toate delegațiile participante la proiect în Augsburg, Germania.

Duminică, 16.10.2016, toți profesorii din proiect au participat la o sedință ce a avut loc la Liceul Justus-von-Liebig-Gymnasium, din Neusäß. După această ședință, împreună cu elevii participanți la proiect am vizionat o piesă de teatru la celebrul teatru de păpuși Augsburger Puppenkiste din Augsburg.

Luni, 17.10.2016, am participat atât elevii cât și profesorii la diferite ore susținute de gazdele noastre de la Liceul Justus-von-Liebig-Gymnasium, din Neusäß. Aici fiecare delegație a prezentat materialele pregătite pentru această mobilitate, iar delegația noastră a aplicat tuturor celor prezenți un quiz, material ce va reprezenta unul dintre produsele intelectuale pe care le-am pregătit. Apoi profesorii au avut o masă rotundă unde am discutat despre diferențele și similitudinile sistemelor de învățământ din țările noastre, am analizat metodele de predare-învățare folosite de fiecare dintre noi. De asemenea, am pus la punct o parte dintre detaliile legate de realizarea produselor intelectuale pe care ni le-am asumat în cadrul acestui proiect.

Marți, 18.10.2016 am plecat de dimineață spre Füssen unde am avut organizat un tur al orașului după care am vizitat muzeul orașului Füssen, oraș recunoscut nu numai în Bavaria ci și în toată lumea pentru calitatea instrumentelor muzicale produse de meșterii din această zonă geografică. Aici am participat la o prezentare legată de modul în care se construiește o vioară. Apoi am vizitat castelul Neuschwanstein, o adevărată capodoperă arhitecturală.

Miercuri, 19.10.2016,ne-am deplasat într-un mic sat din zona Hohenschwangau unde am participat cu toții la un curs de yodeling susținut de către doamna Loni Kuisle. Apoi ne-am îndreptat spre Munich pentru a vizita Muzeul de Știință, unul dintre cele mai mari muzee de știință din lume. Aici am participat la o prezentare interactivă a principalelor instrumente muzicale automate ce au fost create în lume.

Joi, 20.10.2016, am vizitat fabrica Siemens din Munich, unde se construiesc și se repară locomotive. Aici ne-a fost organizat un tur al secției fabricii unde se construiesc locomotivele și ne-a fost explicat, de asemenea, cum se realizează partea de sunet pentru acestea. După prânz ne-am întors în Augsburg și am participat la o nouă serie de prezentări ale materialelor pregătite de elevi.

Vineri, 21.10.2016, atât elevii cât și profesorii am vizitat în Gersthofen  o secție a firmei Faurecia , firmă ce se ocupă cu proiectarea și dezvoltarea sistemelor de evacuare a gazelor de la motorul autovehiculelor. Aici ne-au fost prezentate diferite modalități de testare a acestor sisteme de evacuare a gazelor precum și un nou proiect de cercetare care există doar pe 2% din numărul mașinilor și numai pe cele din  nivelul de lux, sistem care permite ca sunetul produs de mototul mașinii sa poată fi modificat după dorința șoferului.

Sâmbăta a avut loc întoarcerea noatră în țară plini de amintiri și regrete că timpul a trecut prea repede, dar cel mai important lucru a fost faptul că s-au legat prietenii sincere, lucru care s-a vazut și la despărțire unde toată lumea a fost tristă. Cu siguranță că promisiunile făcute de a menține legătura și pe viitor se vor respecta.

Romanian Team Germania

 

 

 

 

 

sus