Colegiul National "Moise Nicoara" Arad

Intalniea din Croatia

În perioada 12.09 – 19.09 un grup, format din nouă elevi și doi profesori de la Colegiul Național ,,Moise Nicoară” Arad, a participat la proiectul Erasmus+ ”Magic of water” care s-a desfășurat în Croația. Proiectul a reunit elevi din patru țări: România, Germania, Anglia și Croația. Aceștia au prezentat cercetările făcute în țările lor și în special în zonele de proveniență cu privire la apă ca sursă a vieții.

În programul de activități propuse de partenerii croati au fost fixate câteva obiective importante precum vizitarea lacurilor Plivice și a orașului Solin, în care exista un apeduct construit în secolul III în perioada imparatului Diocletian.

După o experiența de rafting pe râul Cetina a urmat o vizita în orașul Split. Toți elevii participanti la proiect au desfasurat activități de analiza a apei pentru a determina puritatea acesteia în funcție de speciile de nevertebrate prezente aici. La Școala Gimnaziala Nr. 15 (Mioc) grupurile de elevi din fiecare țara au prezentat proiectele pregătite acasă, având ca tema „analiza apei”. De asemenea, o activitate importanța a fost și vizita la un centru meteorologic local unde elevii au putut afla cum se determina umiditatea aerului și cantitatea de precipitatii.

Elevii au participat la ore de matematica, fizica, biologie și limba engleza, constatand ca stăpânesc la fel de bine cunostintele ca și colegii lor din Croatia. Vizita la Institutul Ruder Boskovic a fost deosebit de interesantă întrucât elevii au avut ocazia sa participe la ateliere de geologie, biologie moleculara și biologie marina și sa viziteze laboratoarele ultramoderne în care cercetatorii analizează compozitia solului, cultiva celule și studiaza viețuitoarele acvatice.

Un obiectiv deosebit de important a fost Stația centrala de epurare și tratare a apei menajere din Zagreb. În ultima zi toți elevii au fost împărțiți pe grupe și au prezentat în fața părinților activitățile desfășurate pe parcursul săptămânii, diseminand astfel derularea proiectului.

În această mobilitate au fost atinse toate obiectivele propuse (vizita de documentare, conștientizarea importanței apei în ecosistem, rolul omului în protejarea naturii), însă cel mai important obiectiv nescris a fost legarea unor strânse prietenii care vor rămâne pentru mult timp de acum înainte.

 

Scris de Andra Bornea – clasa a XI-a A

sus