Colegiul National "Moise Nicoara" Arad

Banda lui Mobius şi nivelurile de Realitate

Ruxandra Ioana Neamu

                                                                                        Clasa a- XII-a F

   Lucrând la un proiect care se derulează în şcoala noastră despre banda lui Mobius am realizat că sacrul şi profanul sunt două feţe ale acestei benzi. Aşa cum spuneam în eseul pentru proiectul respectiv, sacrul şi profanul se împletesc la nesfârşit şi se întâlnesc în acelaşi punct, ca într-o bandă a lui Mobius. Oricât ai încerca să separi o asemenea bandă, nu reuşesti. Ceea ce rămâne sub semnul interogativului este cum se poate corela banda lui Mobius cu nivelele de realitate din cadrul conceptual al transdisciplinarităţii?

    Oare putem pătrunde toate tainele pe care sacrul le cuprinde, dacă ne limităm la un singur nivel de realitate, cel al benzii? Ar trebui să încercăm să evoluăm spiritual ca să ajungem la acel nivel superior de realitate în care vom reuşi să evadăm definitiv din profanul care ne limitează vieţile. Sacrul şi profanul se află  pe două nivele diferite de Realitate, dar totuşi sacrul se poate manifesta şi în profan.

    Citind despre banda lui Mobius şi citind şi axiomele transdisciplinarităţii am rămas cu această întrebare la care mi-aş dori să îi găsesc răspunsul : cum putem relaţiona, interpreta banda lui Mobius cu tot ceea ce ne sugerează ea, cu diferitele nivele de Realitate pe care se află sacrul şi profanul, aceste „două moduri de a fi în lume”, aşa cum afirma Mircea Eliade.

    Cred cu tărie că această metodă de cunoaştere, cea a transdisciplinarităţii, ne poate face să ne redeschidem în faţa sacrului, pentru că un lucru este cert, acesta există indiferent de forma în care apare. Dar profanul ce este de fapt? Este lipsa sacrului sau este necunoaşterea lui? Conform lui Eliade, sacrul e doar “camuflat” în profan. Se poate manifesta ( actualiza) un nivel de Realitate într-altul?

    Ce răspuns dă transdisciplinaritatea la relaţia sacru-profan? Şi mai ales: cele două feţe ale benzii lui Mobius se găsesc la acelaşi nivel de realitate? Sau nu ?

   Pentru mine, aceste lucruri sunt încă destul de confuze. Poate mă ajutaţi cu un răspuns…

sus