Colegiul National "Moise Nicoara" Arad

SĂPTĂMÂNA ALTFEL, O SĂPTĂMÂNĂ TRANSDISCIPLINARĂ LA „MOISE NICOARĂ”

 

Începând cu acest an şcolar, Ministerul Invăţământului din România a decretat săptămâna 2-6 aprilie 2012, o „săptămână altfel”, în care cursurile nu se mai fac după orarul obişnuit şi conform curriculumului oficial al fiecărei discipline, ci printr-un altfel de program, gândit de profesori, în interesul elevilor şi a nevoilor lor.

Profitând de acest cadru legal dat de hotărârea ministerială, Centrul de Aplicaţii Transdisciplinare în Educaţie de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad, a conceput şi proiectat,  pentru această săptămână, două programe transdisciplinare:  unul pentru clasele gimnaziale şi unul pentru cele liceale, valorificând şi continuând totodată experimentele didactice transdisciplinare derulate până acum.

Proiectul conceput pentru gimnaziu a avut ca temă: „Epoci şi curente culturale” şi a fost coordonat de doamnele profesoare Camelia Circa- Chirilă şi Octavia Potocean. Proiectul destinat claselor de liceu a avut ca tema „O lectură transdisciplinară a apei” şi a fost coordonat de doamna profesoară Mirela Mureşan.

Va oferim în acest număr al revistei prezentarea generală a acestor două proiecte, urmând ca în numerele viitoare să publicăm scenariile didactice detaliate ale celor mai reuşiete ateliere desfăşute în cadrul acestora.

Sperăm ca prin acest demers să oferim şi altor şcoli interesate câteva exemple de bună practică, atât în ceea ce priveşte valorificarea eficientă a „săptămânii altfel”, cât mai ales a încercării de a implementa în practica şcolară preuniversitară un tip de învăţare transdisciplinar.

sus