Colegiul National "Moise Nicoara" Arad

Schimbul de experiență cu Aquinas College – Anglia

Vineri dimineața mă chinuiam cu Doris să aranjăm literele sub ceas. Scrie “WELCOME AQUINAS” și cuvintele de carton colorat încă stau acolo și așteaptă să le strângem. Dar nu vrem... Așa mai păstram puțin amintirea lor...

De 13 ani, anul acesta fiind al 14-lea, școala noastră are un schimb de experiență cu Liceul Aquinas din Stockport (Manchester), Anglia. Timp de o săptămână, un grup de elevi englezi însoțiți de 2-3 profesori sunt găzduiți de elevii români (care au această posibilitate). În această perioadă englezii iau parte la diverse activități, pentru a învăța câte ceva despre sistemul nostru de învățământ (care e foarte diferit de al lor), cunosc un popor nou și află despre credințele și tradițiile noastre. Schimbul are rol educativ și cultural.

Anul acesta au venit 13 elevi englezi, însoțiți de două doamne profesoare, Liz Hill și Emma Pierpoint-Thomas, și domnul director al liceului lor, Ambrose Smith. O să-mi permit să-l citez pe domnul Ambrose: “Cel mai bun grup de elevi români și englezi pe care l-am avut vreodată...”. Vă întrebați ce a fost așa special?

Joi noaptea, pe la ora 1, a sosit microbuzul de la Budapesta, în fața școlii, încărcat de copii zâmbitori și bagaje. Timp de vreo oră, 13 elevi români au strâns pe rând mâna și au îmbrățișat 13 elevi englezi, în timp ce profesorii schimbau impresii bucuroși, cunoscându-se din anii anteriori. În final toată lumea a plecat acasă, dar nici vorbă de somn... Afaan l-a ținut treaz pe Goldiș toată noaptea; s-au înțeles perfect din prima. John, pe la 2 noaptea se plimba prin Alfa cu Marius pentru că “vroia să vadă cartierul”. Leo ii spune lui Remus ce mănâncă el ca vegetarian, Bethany se juca cu pisica lui Alex Cristea, Daniel ii propunea lui Cormos o ieșire la ping-pong cât de curând posibil, Chloe punea țara la cale cu Yoyo (ceva legat de petreceri), Shauna complimenta sarmalele mamei lui Blaga, Bryony Cotton petrecea în pijamale cu Andreea Gherman, Anca și Esther, Siobhan o învăța pe Andreea Ciucuriță să danseze step, Briony Cork schimba impresii despre muzică cu Paul, Andreea Huțu și Becky aveau un mic tea-party în miez de noapte, iar Mike îi arăta lui Jiduc super-ochelarii lui roșii și blugii galbeni!

Vineri dimineața la 10 a avut loc festivitatea de bun venit în sala festivă, la care au participat toate clasele de bilingv, de la a 9-a la a 12-a. Am făcut cunoștință toți cu englezii... Toată lumea era încântată! Ei au plecat în turul orașului, iar noi ne-am terminat orele. La 2 ne-am întâlnit toți în fața școlii și ne-am împărțit în câteva grupuri: unii au plecat la o ciocolată caldă în 3 Boabe, alții la shopping prin oraș sau la Armonia și alții la gazde, să mănânce bunătăți tradiționale (care i-au încântat la maxim; îl citez pe Afaan “Best food ever and sexy girls in Romania!!”). După-masa am fost la biliard, majoritatea nu am excelat la sportul ăsta, but it was fun! Seara, ne-am hotărât să mergem în Rene să dansăm. Ah da, unii dintre ei credeau că sunt urși polari în România și ne-au promis că o să ne ducă să vedem și noi un club când mergem în Anglia.. Așa că le-am făcut o surpriză noi. Când au intrat în Rene, au rămas mască!! Plus că rezervasem multe mese pentru noi, așa că s-au simțit ‘clasa-ntâi’! Toți au dansat și s-au zbenguit, au cântat și au râs. Era foarte târziu când am plecat, dar încă aveam multă energie și erau entuziasmați de excursie.

Sâmbătă și duminică i-am dus într-o excursie la Sibiu și Sighișoara. Pe autocar am cântat, am jucat cărți, am dormitat, și pe când am ajuns erau plini de energie... În Sibiu am vizitat tot ce era de văzut, i-a impresionat arhitectura, muzeul Astra, și bisericile noastre. Acolo ne-am cumpărat o biluță care sare și ne-am jucat în Piața Mare; îi citez: “we had a blast!” (cu accent British)... La Sighișoara au rămas uimiți de oraș, au mâncat mere “bio” de la o băbuță din grădină, au facut multe poze, și și-au cumpărat suveniruri cu Dracula.

Luni, englezii au participat la câteva ore de engleză în timp ce noi sforăiam pe la orele noastre (evident că noaptea de la Sighișoara nu a fost dormită- partyyyy!), și le-am prezentat câteva lucruri despre România în Sala Festivă. După ore, iar am plecat toți în oraș, am povestit, am făcut cumpărături (adoră magazinele și prețurile noastre!) și seara la 6, ne-am întors la școală pentru o lecție de dansuri populare! Ne-am călcat pe picioare, ne-am împiedicat, dar s-a lăsat cu râsete și aplauze la final. De la școală ne-am dus în Flex, unde majoritatea s-au simțit bine, dar eu am avut parte de o aventură cu un gândac- ceea ce i-a facut pe ei să se simtă și mai bine, râzând de gândăcelul nebunatic...

Marți, i-am dus la Timișoara... Am facut un tur al orașului și i-am dus la Mall apoi. Magazinele i-au impresionat, la fel și alunele glazurate din fața mallului, dar și porumbeii din fața Operei. La dus am avut norocul să mergem cu Săgeata Albastră, dar la întors am venit cu un personal mai vechi decât noi, murdar și cam urât mirositor - asta chiar a fost o experiență pentru ei :). Seara, am organizat o petrecere în grădina unui prieten... Am facut mici și ne-am jucat și am făcut concursuri...

Miercuri dimineața, ei au lucrat la un eseu în care și-au scris opiniile despre schimb și orice le-a mai trecut prin cap. Aceste eseuri le-au prezentat în Sala festivă, pe rând. Toți au spus numai lucruri frumoase: “Amazing buildings, exquisite architecture, lovely people, gorgeous pancakes etc..”. Toți au spus că s-au simțit de milioane. În timp ce citeau eseurile, la majoritatea li s-au umezit ochii, ca și nouă de altfel... Ne-am dus iar în 3 Boabe, am împărtășit bucuriile și experiențele și cu strângere de inimă am pornit acasă să ne pregătim pentru petrecerea de final. Când am ajuns la Hotel Phoenix (acolo era petrecerea), toată lumea arăta extraordinar.. Absolut toți erau aranjați și zâmbitori... A urmat o sesiune luuungă de poze, întreruptă doar de apariția grupului de dansuri populare. Câteva perechi de dansatori ne-au ținut cu respirația tăiată o oră, ne-au uimit cu grația și patoșul cu care dansau, ne-au amețit cu rapiditatea piruetelor și ne-au asurzit cu chiotele. Englezii au aplaudat frenetic.. Tot spuneau “Oh my God!! We don’t have that! This is sooo cool...”. În final s-a eliberat ringul de dans și am țopăit toți, copii, profesori pe macarena și YMCA... La 12, ni s-a spus că “party’s over”. Noroc că am avut noi un plan! Ne-am dus toți în First Caffe, pe care-l rezervasem din timp, și am continuat petrecerea... Joi dimineața, la 10, în fața școlii aștepta microbuzul. Cred că am prelungit despărțirea cel puțin jumătate de oră... Și da, s-a lăsat cu multe lacrimi... Și în final, au plecat cu nasurile și mâinile lipite de geam, cu lacrimi pe obrajii roșii, dar zâmbind.

Nu aș fi crezut niciodată că o să fie așa de PERFECT. Am auzit multe variante, dar trebuie să trăiești experiența asta ca să înțelegi. Nu știu cum am putut să ne înțelegem așa de bine toți, români și englezi împreună, așa de diferiți toți.. Și totuși, simt că-i cunosc de o viață. Abia așteptăm să mergem în Anglia, în 30 ianuarie... Iar ei deja organizează petrecerile pentru majoratele câtorva dintre noi. Am stabilit că o să facem un tea-party ăi sandwichuri cu castraveți, că o să mâncăm fish’n’chips și că o să hoinărim pe străduțe împreună. Până atunci o să scriem muuulte mailuri și o să folosim o grămadă de omuleți :* >:D<... Abia aștept să fie ianuarie, să-i vedem iar. Ce bine că stăm cu vreo 2 zile în plus! Ah da, și să știți că am vorbit că ne vedem la vară toti, vin iar în România!

Cred că am câștigat niște prieteni buni, legăturile între noi, românii, ca și colegi s-au mai strâns puțin și suntem mai uniți. Știu că o să ieșim curând toți iar, doar că fără prietenii din Anglia.. Deja mi-e dor de ei :(...

 

Patricia Imbăruș


sus